TAK APA, AKU TAK KESAH

Yes, aku sangat kecewa hari ini. Kecewa yang bertimbun. Macam orang tua selalu kata, sudah jatuh ditimpa tangga. Memang bertimpa - timpa. Serius. Aku sedih.

Ingat nak mulakan hari dengan senyuman. Iya lah, walaupun aku nak mulakan tu saat aku baru bangun tidur yang lepas Zuhur baru mata terbuka. Aku cuba. Itu azam aku saat terbangun. Agak nya, hari ini memang hari aku dibuang. Dipinggirkan. Ditinggalkan. Orang kata, saat dibuang tu, jangan rasa sedih. Nanti melarat sampai tua. Baiklah, tak sedih. Move on! Aku buat benda biasa yang aku buat di hari minggu.

Saat sedih, ada gembira yang datang. Senior aku merangkap kawan buat ajakan berani mati. Ajak aku bercuti di Jakarta. Memang berani mati. Aku ingatkan ajak - ajak ayam. Maklumlah. Mana pernah ada senior sebaik dia. Memang baik. Dan ajakan tu memang betul - betul serius. Serius! Aku gembira lah. Takkan nak sedih. Dengan perasaan itu aku meneruskan saki - baki hari minggu aku.

Dan apabila keluarga izinkan, makin berapi perasaan gembira itu timbul.

Perasaan tu tak lama. Singkat sangat. Kau pejam celik je terus suasana bertukar. Ya, aku tak dapat pergi bercuti sama kawan aku yang baik tu. Bukan sebab keluarga menarik balik keizinan. Bukan. Bukan juga sebab kawan aku memang ajak - ajak ayam. Masalah pada tiket penerbangan. Memang ramai betul manusia nak pergi sana hari yang sama. Masa yang sama!

Yang ni serius sedih. Sangat. Tapi, mungkin ada hikmah. Hikmah yang tersembunyi. Tuhan dah atur semua. Segala - galanya. Aku tak marah kau kawan. Sebab kau pun dah bersungguh tolong aku. Malah aku gembira ada kawan macam kau. Bangga. Dan aku tak kesah. InsyaAllah kita boleh bercuti sama - sama lain kali. Set eh. :)

This entry was posted by .:Me,Myself And I:.. Bookmark the permalink.

Leave a Reply